Kiša, vjetar i 101 kaciga na “Kamenoj”

Datum objave: 19. 2. 2018.

Unatoč jako lošem vremenu, nova staza BBK Pakoštana u Dragama jučer je imala svoju premijeru, po kiši koja je padala od jutra, po hladnom levantu koji je puhao u prsa promrzlim biciklistima pokazala je nešto što se ne može tek tako vidjeti. “Kamena” je dokazala da ljudima koji žive za brdski biciklizam i sport nikakvo loše vrijeme ni vremenske nepogode ne mogu pokvariti dan, ne mogu ih ostaviti doma.

Na “Kamenu” osim domaćina Pakoštanaca su stigli i biciklisti iz Konavala, Metkovića, Otoka, Sinja, Makarske, Splita, Knina, Trogira, Vodica, Šibenika, Stankovaca, Zadra, Posedarja, Livna, Mostara, Pljevlje i Banja Luke, njih ukupno 101 na startu u sedam kategorija. Posebno treba naglasiti da je među njima bilo i osam cura koje su se hrabro i ravnopravno natjecale s muškim kolegama, kao i 13 dječaka u kategoriji ispod 16 godina koji su odvozili dva kruga ili 11,4 km.


Dinamična brza staza s konstantnim izmjenama ritma, od širokog makadama uz more, preko brutalnog uspona od 23%, na kojem su otkucaji srca letjeli u nebo do savršenog singl downhilla s “dropom” preko kojeg su išli samo najhrabriji i najspremniji. Staza je nudila i asfaltne dijelove kao i krasne singlove kroz borovu šumu i maslinike vrijednih dragarskih težaka.

Organizatori nam kazuju kako su stazu slagali vođeni dugogodišnjim iskustvom, nakon njihovih dosadašnjih staza u Vrani i oko Vranskog jezera, “Kamenu “ su licencirali da bude ono što je staza u Monte Carlu za Formulu 1, trkalište na kojoj će se voditi uzbudljive napete utrke ali i mjesto u kojem će moći uživati gledatelji kojima su utrku doveli u dvorište.” Broj jučerašnjih sudionika sigurno je pokazatelj da će “Kamena” to i biti. Odlična staza za još bolju utrku!

Startom u 12 sati 101 natjecatelj u sedam kategorija  krenuo je preko plaže kampa “Oaza mira” u lov na trofej. Prvi krug je premoćno odvozio Kristijan Budumir (BK Fortica) i na opće razočarenje otpao nakon pada u kojem nasreću nije ozbiljnije stradao. Nakon toga je trojac iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore imao otvoren put prema pobjedi. Diktirali su tempo u preostalim krugovima, te mokri i potpuno blatnjavi nakon sat vremena ušli u cilj.

Pobjednica u ženskoj kategoriji je Karmen Škiljić (BBK Pakoštane), koja je utrku završila u vremenu od 35 min i 50 sekundi ispred Maje Ene Ljube (BK Fausta Vrančić) s zaostatkom od 5 minuta i 49 sekundi. Trećeplasirana cura je Tanja Barišić (BBK Orlov Krug) sa zaostatkom 08:27.

Prvi i drugi u kategoriji U16 su talentirana braća Ivan i Luka Okmažić (BK Makarska) s vremenom od 33:13 i 33:59, dok je treći bio Bruno Paškalin (BK Fortica).

Ivan Širić (BK Mostar) iz kategorije 16-20 ukupni je pobjednik utrke sa vremenom 1:03:40, ispred Stefana Bajčete (Pljevlja XC Team) i Ljubana Gudelja (BK Livno).

U kategoriji 20-30 najbolje odličje je otišlo u Crnu Goru, u Pljevlju za koju je zlato osvojio njihov prvak Goran Cerović (Pljevlja XC Team ) u vremenu od 1:04:03, drugi je bio ljubimac domaće publike, dečko koji nam je testirao stazu tijekom izrade i od koga smo dobijali pravovremene informacije, Josip Toljan (BBK Orlov Krug) s zaostatkom za Cerovićem od 1:19 sekundi. Broncom se morao zadovoljiti Ivan Radaković (BK Faust Vrančić) u vremenu od 1:12:04.

U kategoriji od 30-40 godina nije bilo iznenađenja. Premoćno je pobjedu odnio Tomislav Barešić (BBK Orlov krug) na svojoj domaćoj stazi u čijoj izgradnji je sudjelovao te je svoju pobjedu posvetio svojoj kćerki. Drugoplasirani je Ivan Brčić (BK Kamešnica) s zaostatkom za Tomislavom od 2 minute i 12 sekundi. Treći je bio veteran brdskog biciklizma Dženis Čanjevac (BBK Orlov krug) ali i počasni član BBK Pakoštane.

Jedan od najboljih troboja danas bio je onaj između trojice izuzetnih ljudi i sportaša, Joška Fržopa, Ivana Bašića i Darija Čondrića u kategoriji od 40 do 50 godina. Neizvjesna utrka iz troboja postala je dvoboj nakon Darijevog bušenja gume i odustajanja te je Ivan Bašić u posljednjem krugu ipak prešao Joška Fržopa nakon četvrtog uspona. Obojica su zaostala ipak 1:29 za pobjednikom te kategorije Jurgenom Huybrechtsom , te su osvojili srebro i broncu.

Posljednji momci koji su se popeli na pobjedničko postolje su oni iznad 50 godina ali s srcem kao oni ispod 16. Ne prezajući ni pred križoboljama ili reumama hrabri “mladići” su danas izašli na kišu i njih devet je završilo tih 20,8 km teške i blatnjave staze potpuno vremenski ravnopravno kao i svi drugi. Ipak najbrži je bio Zoran Perić (BK Kairos) u vremenu od 1:15:56, drugi je bio Nenad Okmažić (BK Makarska), samo 14 sekunde sporiji, a treći Dragan Peručić (BK Konavle).

Organizatori vjeruju da je “Kamena” položila na svom prvom ispitu, pogotovo kad uzmemo u obzir vremenske nepogode. Najavljuju da će dogodine ponovno dati sve od sebe da naprave odličnu utrku te se nadaju da “sunce neće imati kameno srce” kao jučer.


Video s utrke:

Galerija fotografija:
Denis Peroš