IZVJEŠTAJ: 4. kola “XCO Žedno”

Datum objave: 01. 2. 2023.

Dana 29. 1. 2023. godine, Žedno je bilo domaćin zaostalog 4. kola XC Zimske lige Dalmacije u kojem se održala rekreativna XCO utrka pod organizacijom Biciklističkog kluba Kairos iz Trogira.

I ove godine se vozila kružna staza u XCO formatu, što znači da se vozilo više krugova ovisno o kategorijama. Krug za najmlađe je bio prilagođen dobnim kategorijama (mlađi od 9 godina, 11, 13 i 15), dok su odrasli vozili krug dužine 4,8 km sa 120 m ukupnog uspona po krugu. Tako su muške kategorije vozili četiri kruga, ukupno 18 km i 480 m ukupnog uspona, dok su žene vozile dva kruga, ukupno 9 km i 240 m ukupnog uspona. Start utrke je bio u Žednom kraj crkve te se lagano penjao asfaltnim usponom u trajanju od otprilike 450 m, nakon kojega je skretao desno na novouređen singl, te se time izbjegao dvosmjerni makadam koji se vozio prijašnjih godina. Novouređen singl se spajao na već poznati singl „Terca“ koji je jako dinamičan sa konstantnim spustom uz nekoliko dinamičnih kratkih uspona, ne pretjerano tehnički zahtjevan, ali svakako treba biti oprezan. Prolaskom 1.2 km zabavnog singla izlazilo se opet oštro lijevo na široki makadam, koji nas je penjao nazad put ceste. Nakon toga se prelazila cesta i nastavljalo se makadamom te nakon 400 m se ulazilo oštro (polukružno) lijevo na kameni singl, blagi spust dužine 700 m do cilja tj. kraja kruga.

Sve u svemu jako dinamična staza koja je iskusnim natjecateljima davala dovoljno izazova prilikom brzog savladavanja tehničkih singlova, dok isti nisu bili pretjerano zahtjevni za manje iskusne vozače. Samo vrijeme i uvjeti na stazi su bili odlični, sunčano bez vjetra, ali ipak hladno, kako i priliči zimi i mjesecu siječnju, a što nam je u konačnici dovelo 98 odrasla natjecatelja i 60 djece. Po završetku utrke održao se prigodan ručak i dodjela medalja za najbolje natjecatelje. Ukupni pobjednik je bio Roko Fržop iz BBK Orlov Krug, dok je među ženama bila najbrža Dora Čičin-Šain iz BBK Orlov krug. Također su na utrci sudjelovali natjecatelji u sve popularnijoj E-bike kategoriji, u kojoj se među muškarcima najbolje snašao i bio najbrži Branko Milković iz BK Top Sport, dok najbrža u ženskoj kategoriji bila Ivana Šarić iz BK Primošten.

Iako je BK Kairos bio domaćin te su svi njegovi članovi radili na uređivanju i označavanju staze, na utrci su nastupila tri člana, od kojih je najbrži bio Mario Matulović te u kategoriji 30-40 godina osvojio broncu, kao i Gabriel Barišić u kategoriji 17-19 godina, dok je Alen Štefanac u najbrojnijoj kategoriji 40-50 zauzeo odlično 12. mjesto.

Ostale rezultate možete pogledati na poveznicama:

XCO Žedno – 4. kolo XCZLD 2022/23
https://www.stoperica.live/races/256

XCO Žedno – 4. kolo Dječje XCZLD 2022/23
https://www.stoperica.live/races/257

Galerija fotografija by Duja2 photography:
Dječja utrka
XCO Žedno