MTB “Maraton Vransko Jezero 2017”

Datum objave: 04. 4. 2017.

Rekreativni MTB “Maraton Vransko Jezero” Pakoštane

            R  A  S  P  I  S

Datum održavanja: 01.05.2017.
Mjesto održavanja: Pakoštane – Park Prirode Vransko jezero
Organizator: Turistička zajednica Općne Pakoštane i Brdsko Biciklistički klub „Pakoštane“ Pakoštane

Info:
Danijela Vulin,mob: 098 865 510
Mišel Krpeta, mob: 098 332 585
Jurica Škiljić, mob: 095 5188 121
Email: bbk.pakostane@gmail.com
www.pakostane.hr , Facebook stranica BBK Pakostane, www.xczld.info

Vrsta rekreativne utrke:
Rekreativni Cross country marathon ( XCM )
Dužina staze za muškarce je 33 i 37 km
Dužina staze za žene je 33 i 37 km
Rekreativna utrka

Pravo nastupa:

Svi licencirani i nelicencirani natjecatelji sa ispravnim MTB biciklom. Na rekreativnoj utrci mogu sudjelovati biciklisti neograničeno po pitanju starosti. Staza nije primjerena za mlađe uzraste i neiskusne rekreativce. Preporučena dobna granica za maloljetnike je 14 godina, uz obaveznu pisanu izjavu roditelja/staratelja. Svi natjecatelji mlađi od 18 godina dužni su donijeti pisanu izjavu roditelja/skrbnika o suglasnosti za nastup na utrci. Maloljetnici mlađi od 14 godina mogu nastupiti isključivo uz pratnju roditelja/staratelja.

Rekreativne kategorije:

Muškarci : Kategorija Rekreacija (33 km / 350 m ukupnog uspona) i Kategorija Sport ( 37 km/410 m ukupnog uspona)
Žene: Kategorija Rekreacija (33 km / 350 m ukupnog uspona) i Kategorija Sport ( 37 km/410 m ukupnog uspona)

Start rekreativne utrke:
Planirani start utrke je u 12:00h iz centra Pakoštana
Prvih 7 km vozi se iza policijskog vozila u zatvorenoj formaciji do skretanja s Županijske ceste u mjestu Vrana gdje će se policijsko vozilo maknuti i s tim će formalno utrka započeti.

Prijave:
Za nastup na utrci je potrebna predprijava na stranici  www.stoperica.live (mobilni uređaji: http://stoperica.herokuapp.com/ )
Predprijave i odjave su moguće do 24h prije početka utrke, tj. do 30.04.2017. u 12:00h.

Preuzimanje natjecateljskog broja i kotizacija:
Pri preuzimanju startnog broja svaki natjecatelj je dužan potpisati izjavu od odricanju odgovornosti organizatora natjecanja.

Kotizacija:
–natjecateljska kotizacija: 50kn

Podjela brojeva:
Preuzimanje brojeva od 10:00 – 11:30h u Pakoštanima na rivi. Molimo natjecatelje da zbog gužve dođu ranije. Prijavljenim natjecateljima omogućeno je sljedeće: Okrepa vodom na stazi i cilju, ručak, medicinska pomoć, majica.

Mjerenje vremena:
Mjerenje vremena na cilju vrši HBS sudac.
Suci rekreativne utrke: Marina Fržop, UCI ID 10028432401, Anita Bogdanović, UCI ID: 10028418960 i Željko Perica, UCI ID: 10028427145

Proglašenje pobjednika i ručak:
Nakon završetka rekreativne utrke organiziran je ručak 15:30 h, a proglašenje pobjednika od 16:00 sati. Nagrade će biti medalje i pokloni naših partnera za prva 3 plasirana iz kategorije Rekreacija ,te medalje i novčane nagrade za prva tri mjesta iz  kategorije Sport i to kako sljedi 1. mjesto muškarci 2000 kn, 2. mjesto 1200 kn, te 3. mjesto 700 kn. Za žene također u kategoriji sport 1.mjesto 1200 kn, 2. mjesto 800 kn i 3. mjesto 500 kn, te simbolične nagrade za najstarijeg i najmlađeg sudionika koji završi utrku.

Zona okrepe:
Organizator osigurava zonu okrepe na 14. km za rekreaciju i 16. km za sport sa vodom i voćem.

Popratni sadržaji:
BBK Pakoštane u sklopu Maratona Vransko jezero u jutarnjim satima s početkom u 10 00 sati organizirati će Dječju utrku  u formatu eliminatora s preprekama. Utrka će se održati u samom centru mjesta te za sve sudionike osiguravamo medalje i okrepu (sokove i sendviće)

Opći uvjeti:
Vozači startom rekreativne utrke usvajaju ove propozicije i voze na vlastitu odgovornost. Organizator ne snosi odgovornost za djela učinjena od strane vozača prema trećim osobama. Organizator zadržava pravo promjena uvjeta rekreativne utrke bez prethodne najave. Obavezno nošenje zaštitne kacige bez koje nastup neće biti dozvoljen. Maloljetne osobe mogu nastupiti uz potpis roditelja/staratelja na pisanoj izjavi (koju moraju predati prilikom preuzimanja broja) u kojoj je vidljivo da je roditelj/staratelj suglasan da dijete nastupi na rekreativnoj utrci na vlastitu odgovornost.

Najbliža bolnica:
Ortopedska bolnica Biograd n/m,Biograd n/m 23210 , Telefon: +385 (0)23 206 050 ,15 km
Opća Bolnica Zadar, Bože Peričića 5  Zadar 23000, Telefon : +385 (0)23 315 667 ,42 km

Parking:
Parking za natjecatelje će biti organiziran u Pakoštanima na javnom parkingu.

Tehnička ispravnost bicikala:
Natjecatelji moraju koristiti tehnički ispravan i siguran bicikl, te brinuti o ispravnosti bicikla za cijelo vrijeme trajanja Utrke,Bicikl mora pogonjen isključivo ljudskom snagom,Organizator ili sudac utrke zadržavaju pravo isključenja iz utrke natjecatelja sa neispravnih, nesigurnim ili neodgovarajućim biciklom

Zdravstveno stanje natjecatelja:
Natjecatelj mora biti fizički i zdravstveno spremna osoba za sudjelovanje na utrci i dugotrajno izlaganje naporu, što, u slučaju traženja organizatora, moraju moći dokazati liječničkom potvrdom zdravstvenog stanja
Natjecatelj koji pokazuje vidno loše zdravstveno stanje može od strane suca ili stručne osobe biti isključen iz daljnjeg natjecanja

Obvezna i preporučena oprema i odjeća natjecatelja:
U obveznu opremu natjecatelja spada: biciklistička kaciga,Natjecatelj je dužan za vrijeme trajanja utrke imati odjeću i obuću prilagođenu vremenskim uvjetima

Pravila ponašanja tijekom utrke
Natjecatelj je dužan voditi brigu o sigurnosti sebe i drugih natjecatelja.Natjecatelj je dužan utrkivati se prema načelima sportskog fair-playa. Natjecatelj je dužan pružiti i/ili potražiti prvu pomoć uočenom ozlijeđenom natjecatelju.Natjecatelj je dužan poštivati glasovne, znakovne, i na drugi način izdane naredbe organizatora, sudaca i angažiranih službi sigurnosti na terenu.Sporiji natjecatelji dužni su brže od sebe propuštati na siguran način, na mjestima gdje je to moguće.

Kretanje trasom utrke 
Natjecatelj se u svakom trenutku natjecanja mora kretati označenom trasom utrke.
Kretanje izvan trase utrke dozvoljeno je samo uz odobrenje i uputu organizatora ili djelatnika službi na terenu.Kretanjem izvan trase utrke ili nepoštivanjem izdanih uputa o kretanju izvan trase utrke natjecatelj se automatski diskvalificira iz utrke.

Kretanje trasom utrke na javnim prometnicama

Dio trasa Utrke uključuje kretanje javnim prometnicama koje mogu i ne moraju biti zatvorene za promet.O zatvaranju javnih cesta za promet u svrhu sigurnog prolaska natjecatelja odlučuje MUP RH, u skladu sa svojim sigurnosnim procjenama.
Natjecatelj je u slučaju kretanja javnim prometnicama otvorenim za promet obavezan poštovati prometne znakove, upute redara i službi, stanje u prometu, pridržavati se važećih prometnih propisa u Republici Hrvatskoj, te pri tom ne ometati ostale natjecatelje u prometu.
U nepreglednim zavojima te sekcijama spusta  uvijek treba biti spreman kočiti te očekivati promet u suprotnom smjeru.

Odustajanje za vrijeme utrke
Odustajanje za vrijeme utrke moguće je u svakom trenutku.
O svom odustajanju natjecatelj je dužan obavijestiti organizatora ili djelatnike službi na terenu.U slučaju odustajanja natjecatelj je dužan pričekati upute organizatora ili službi na terenu o njegovom daljnjem kretanju, odnosno transportu.
Za natjecateljem koji ne prođe ciljnom ravninom i  ne obavijesti organizatora ili djelatnike službi na terenu o svom odustajanju, ili ne poštuje uputu o daljnjem kretanju iz prethodne točke pokreće se potražna akcija, na trošak natjecatelja.Natjecatelj nije dužan čekati upute organizatora ili djelatnika službi na terenu o njegovom daljnjem kretanju u slučaju da se nastavi kretati trasom utrke.

Pritužbe i sudačke odluke
Pritužbe na suđenje, mjerenje vremena, ponašanje drugih natjecatelja podnose se usmeno sucu utrke, na kraju utrke. Suca utrke imenuje organizator. Sudac svoju odluku izriče nakon obavljenih konzultacija. U slučaju da je natjecatelj nezadovoljan odlukom suca, daje mu se pravo u roku od 15 dana od dana završetka utrke pismeno, na službenu email adresu uputiti prigovor na suđenje. Organizator se obvezuje razmotriti prigovor i u roku od 15 dana na njega dati pismeni odgovor. Pismeni odgovor organizatora konačni je odgovor na kojeg natjecatelj nema pravo žalbe.

Kazne i sankcije za natjecatelje
Organizator zadržava pravo upozorenja, vremenske kazne i diskvalifikacije iz natjecanja natjecatelju koji ne poštuje ovdje navedena pravila
Upozorenja izriče sudac utrke ili organizator za/ukoliko: startni broj nije postavljen na bicikl ili nije vidljiv, start sa krive startne pozicije, ometanje drugih natjecatelja, pridržavanje za motorna vozila u pokretu, nepridržavanje prometnih propisa, bacanje ili ostavljanje smeća na trasi utrke.Vremensku kaznu i njenu visinu izriče sudac utrke ili organizator za: ometanje drugih natjecatelja, pridržavanje za motorna vozila u pokretu, nepridržavanje prometnih pravila. Diskvalifikaciju izriče sudac utrke ili organizator u slučajevima propisanim ovim Pravilima, među koje spadaju: kretanje izvan trase utrke, nepoštivanje uputa o sigurnom kretanju, startanje sa neispravnim biciklom, vožnja bez propisane opreme natjecatelja, opasna ili agresivna vožnja, prijetnje i vrijeđanje drugih natjecatelja ili osoba u organizaciji Utrke,

Podložnost promjenama
Organizator zadržava pravo promjene trase Utrke u svakom trenutku, u skladu sa procjenom sigurnosti kretanja određenim područjem.
Organizator zadržava pravo promjena ovih Uvjeta nastupa i pravila utrke do  30.04.2017. O tim izmjenama prijavljene natjecatelje će obavijestiti putem službene Facebook stranice.

Otkazivanje utrke
Organizator zadržava pravo otkazivanja, odgode ili prekida utrke u slučaju više sile, nepredviđene situacije, ili u slučaju narušavanja sigurnosti natjecatelja. U slučaju otkazivanja, odgode ili prekida utrke natjecatelji nemaju pravo na naknadu štete.

Izjava o odricanju odgovornosti organizatora
Svaki natjecatelj/natjecatelji Utrke svojim sudjelovanjem prihvaća niže navedene uvjete:
Natjecatelj/ca ovom izjavom potvrđuje da na Utrci nastupa isključivo na vlastitu odgovornost, svjestan da sudjelovanje na ovoj utrci predstavlja potencijalnu opasnost koja uključuje rizik od raznih vrsta tjelesnih ozljeda i moguću smrt. Natjecatelj/ca prihvaća da Organizator  nije odgovoran za bilo koji oblik štete prema njemu nastao sudjelovanjem na natjecanju, posredno, neposredno, izdvojeno ili povezano, izazvan vlastitom nepažnjom i krivnjom, ili nepažnjom i krivnjom drugih natjecatelja ili trećih osoba, prije, za vrijeme ili nakon spomenutog natjecanja. Natjecatelj/ca odgovoran je za bilo koji oblik štete prema trećim osobama koju je prouzročio ili kojoj je doprinio vlastitom nepažnjom ili krivnjom. Natjecatelj/ca  dužan je za vrijeme trajanja Utrke, te neposredno prije i poslije istog, poštivati službeno objavljena pravila, upute o sigurnom kretanju, i uvjete nastupa izdanih od strane organizatora, te upute sudaca, redara i osoba angažiranih u organizaciji utrke na terenu. Natjecatelj/ca se odriče prava sudskim putem potraživati od organizatora naknadu bilo kojeg oblika za štete nastale sudjelovanjem na Utrci. Za sve sporove ugovara se nadležnost Općinskog suda u Zadru , prema zakonima Republike Hrvatske

Opis staze:
Rekreativna utrka započinje u 12 sati s rive u Pakoštanima te pod pratnjom policijskog vozila u zatvorenoj formaciji vozimo 7 km županijskom cestom do mjesta Vrana gdje na skretanju s glavne ceste nakon što se omakne policijsko vozilo utrka formalno i započinje. Najbitnije je za zapamtiti da se nakon 200 m što smo prešli most kategorije razdvajaju prema putokazima i redarima. Kategorija rekreacija skreće lijevo  te nastavlja poznatom cestom pored Crkve i skretanjem desno na makadam kojim i počinje prvi uspon u dužini od 0,5 km i 4,1 % elevacije. Kategorija sport skreće desno i nastavlja laganim makadamskim spustom kroz predio Begovača u dužini od 1,8 km nakon kojeg slijedi postepeni single uspon dužine 2,8 km i 2.4 % uspona. Taj single se inače vozi obrnutim smjerom na utrci Black Mountain. Jako je atraktivan, pun zelenila i brzih zavoja, s potpuno drugom dimenzijom vozeći ga u suprotnom smjeru nego inače. Izlaskom na makadam dolazimo do prve točke na kojoj se obje kategorije susreću i to na početku brzog spusta koji na svom kraju ima lagani nepregledan zavoj u lijevo te zbog velike brzine molimo za pažnju.Svi natjecatelji sljedećih 2,4 km voze zajedno da bi na skretanju koje će osigurati redari, kategorija sport skrenuti lijevo i nastavljaju po izrazito kamenitom i tehnički zahtjevnom usponu u dužini od 2,3 km,117 m nadmorske visine i nagiba od 4% do vrha brda Crnogorka nakon koga slijedi ponovno široki makadam s ne prevelikim usponom do križanja na kojem natjecatelje očekuje prva feed zona s okrepom. Kategorija rekreacija vozi južnom stranom brda s prekrasnim panoramskim pogledom na tirkizno zeleno Vransko jezero gdje na 14. km očekujete također okrepu na feed zoni s vodom i voćem.Taj dio staze je najljepši te se nadamo da će natjecatelji uživati u pogledu ali da ni neće zaboraviti aspekt sigurnosti pogotovo na spustu nakon feed zone koji je izratito šljunkovit u svome dnu i moli se za pažnju.Na 18 km stižemo do druge točke na kojoj se obje kategorije spajaju. Kategorija Sport na tom mjestu izlazi nakon atraktivnog „Mernjača downhill“, brzog, i dugog spusta u dužini od 1,4 km, kroz uski zeleni tunel vegetacije i za kojeg možemo naglasiti da je najatraktivniji dio maratona, prema izjavama natjecatelja na utrci Black Mountan koja se vozila istim tim spustom,a kojeg će osiguravati i pripadnici Hrvatske Gorske službe spašavanja. Zajedničkom stazom obje kategorije nastavljaju prema cilju. Jako bitno je naglasiti da treba biti oprezan u slučaju da netko od domicilnih poljoprivrednika zaluta na stazu, pogotovo na križanju s cestom koja vodi prema mjestu Banjevci a ljudi je koriste za odlazak u polja. Križanje na 20 km pored kojeg s desne strane je drvena kuća kao referentna točka  će biti pokriveno s redarima ali ipak molimo za oprez. Nakon još dva lagana uspona obraćamo pažnju na brzi spust koji je dosta grbav na najnižem dijelu i kojim zavržava najteži dio maratona. Nastavljamo u pravcu juga do skretanja u desno i kojeg smo ovu godinu ubacili za promociju ribarske lučice i atraktivnog prelaza mostićem preko poznate Prosike, kanala koji spaja Vransko jezero i Jadransko more.

Izlazak na magistralu će ove godine biti 200 m zapadnije na autobusnom ugibalištu,osiguran redarima ali molimo za stopostotnu pažnju i koncentaciju pri uključenju na prometnicu koja neće biti zatvorena za promet.Asfaltna dionica Jadranske magistrale u dužini od 2,9 km predstavlja dio maratona na kojem molimo natjecatelje da se pridržavaju svih pravila ponašanja u prometu i paze na sigurnost svih sudionika.Ponovnim ulaskom na makadam počinje posljednja ne zahtjevna dionica s ciljem u mjestu Drage nakon 33 km maratona za rekreativce i 36,3 km za kategoriju Sport.

Povratak od cilja prema mjestu Pakoštane gdje će biti organizirani ručak za sve natjecatelje,njihove pratitelje i dodjela medalja, vozi se u produžetku ceste, individualno kako tko bude prošao kroz cilj.Također napominjem da prometnica nije zatvorena za ostale sudionike  u prometu te da se pripazi u nepreglednim zavojima.

Kategorija rekreacija – https://www.strava.com/activities/560951634#142490648
Kategorija sport – https://www.strava.com/activities/912582269
Vizualni pregled kategorije Sport – https://www.relive.cc/view/912582269

Mapa staze:


Kategorija Sport


Visinski profil kategorije Sport

Kategorija Rekreacija

Visinski profil kategorije Rekreacija

Dječja utrka “Eliminator 2017”