MTB „Maraton Vransko Jezero 2022“

Datum objave: 14. 4. 2022.

Rekreativni MTB „Maraton Vransko Jezero 2022“ – Pakoštane


 

R  A  S  P  I  S

 

Datum održavanja: 01.05.2022.
Mjesto održavanja: Pakoštane – Park Prirode Vransko jezero
Organizator: Turistička zajednica Općine Pakoštane i  Brdsko-Biciklistički klub „Pakoštane“ Pakoštane

Info:
Danijela Vulin,mob: 098 865 510
Mišel Krpeta, mob: 098 332 585
Jurica Škiljić, mob: 095 5188 121
Email: bbk.pakostane@gmail.com
www.pakostane.hr , Facebook stranica BBK Pakoštane ,www.xczld.info, www.bbkpakostane.hr

Vrsta rekreativne utrke:
Rekreativni Cross country marathon ( XCM )
Dužina staze za muškarce je 33 km
Dužina staze za žene je 33 km
Rekreativna utrka,

Pravo nastupa:
Svi licencirani i nelicencirani natjecatelji sa ispravnim MTB biciklom. Na rekreativnoj utrci mogu sudjelovati biciklisti neograničeno po pitanju starosti. Staza nije primjerena za mlađe uzraste i neiskusne rekreativce. Preporučena dobna granica za maloljetnike je 14 godina, uz obaveznu pisanu izjavu roditelja/staratelja. Svi natjecatelji mlađi od 18 godina dužni su donijeti pisanu izjavu roditelja/skrbnika o suglasnosti za nastup na utrci. Maloljetnici mlađi od 14 godina mogu nastupiti isključivo uz pratnju roditelja/staratelja.

Rekreativne kategorije:
Žene: Kategorija Rekreacija (33 km / 350 m ukupnog uspona) i Kategorija Sport ( 33 km/350 m ukupnog uspona)
Muškarci : Kategorija Rekreacija (33 km / 350 m ukupnog uspona) i Kategorija Sport ( 33 km/350 m ukupnog uspona)
E-bike žene: Jedinstvena kategorija (33 km / 350 m ukupnog uspona)
E-bike muškarci: Jedinstvena kategorija (33 km / 350 m ukupnog uspona)

Napomena:
Svi natjecatelji koji posjeduju biciklističku licencu Hrvatskog biciklističkog saveza za tekuću 2022 godinu obavezni su prijaviti se pod kategoriju „Sport“. Isto vrijedi za natjecatelje iz drugih Saveza koji imaju valjanu licencu za 2022 godinu, također se trebaju se prijaviti pod kategoriju „Sport“.

Natjecatelji u kategorijama E-bike Žene i Muškarci neovisno o tom imaju li ili nemaju licencu matičnog Saveza natječu se u jedinstvenoj kategoriji.

Start rekreativne utrke:
Planirani start utrke je u 12:00h iz centra Pakoštana
Prvih 7 km vozi se iza policijskog vozila u zatvorenoj formaciji do skretanja s Županijske ceste u mjestu Vrana gdje će se policijsko vozilo maknuti i s tim će formalno utrka započeti.

Prijave:
Za nastup na utrci je potrebna predprijava na stranici  www.stoperica.live
Predprijave i odjave su moguće do 24h prije početka utrke, tj. do 30.04.2022. u 12:00h.

Preuzimanje natjecateljskog broja i kotizacija:
Pri elektronskoj prijavi svaki natjecatelj je dužan označiti predviđeno mjesto (kliknuti na kvadratić) s kojim se podrazumijeva da prihvaća Izjavu od odricanju odgovornosti organizatora natjecanja.

Kotizacija:
–natjecateljska kotizacija: 100kn

Podjela startnih brojeva:
Preuzimanje brojeva od 10:00 – 11:30h u Pakoštanima na rivi. Molimo natjecatelje da zbog gužve dođu ranije.

Prijavljenim natjecateljima omogućeno je sljedeće: Startni paket s brojem majicom i poklonima našeg sponzora, SPONSERA, renomiranog brenda sportske prehrane   Okrepa vodom na stazi i cilju, ručak, medicinska pomoć,majca .

 

Mjerenje vremena:
Mjerenje vremena na cilju vrši HBS sudac.
Sudac rekreativne utrke: Marina Fržop, UCI ID: 10028432401, BBK Orlov krug,

Proglašenje pobjednika i ručak:
Nakon završetka rekreativne utrke organiziran je ručak 15:30 h, a proglašenje pobjednika od 16:00 sati. Nagrade će biti medalje i pokloni naših partnera za prva 3 plasirana iz kategorije Rekreacija ,E-bike Žene i Muškarci , te simbolične nagrade za najstarijeg i najmlađeg natjecatelja/natjecateljice koji završi maraton.

Zona okrepe:
Organizator osigurava zonu okrepe na 14. km  vodom i voćem.

Opći uvjeti:
Vozači startom rekreativne utrke usvajaju ove propozicije i voze na vlastitu odgovornost. Organizator ne snosi odgovornost za djela učinjena od strane vozača prema trećim osobama. Organizator zadržava pravo promjena uvjeta rekreativne utrke bez prethodne najave. Obavezno nošenje zaštitne kacige bez koje nastup neće biti dozvoljen. Maloljetne osobe mogu nastupiti uz potpis roditelja/staratelja na pisanoj izjavi (koju moraju predati prilikom preuzimanja broja) u kojoj je vidljivo da je roditelj/staratelj suglasan da dijete nastupi na rekreativnoj utrci na vlastitu odgovornost.

Najbliža bolnica:
Ortopedska bolnica Biograd n/m,Biograd n/m 23210 , Telefon: +385 (0)23 206 050 ,15 km
Opća Bolnica Zadar, Bože Peričića 5  Zadar 23000, Telefon : +385 (0)23 315 667 ,42 km

Parking:
Parking za natjecatelje će biti organiziran u Pakoštanima na javnom parkingu.

Tehnička ispravnost bicikala:
Natjecatelji moraju koristiti tehnički ispravan i siguran bicikl, te brinuti o ispravnosti bicikla za cijelo vrijeme trajanja Utrke,Bicikl mora pogonjen isključivo ljudskom snagom,Organizator ili sudac utrke zadržavaju pravo isključenja iz utrke natjecatelja sa neispravnih, nesigurnim ili neodgovarajućim biciklom.

Električni bicikli ne podliježu tehničkoj inspekciji po pitanje snage motora.

Zdravstveno stanje natjecatelja:
Natjecatelj mora biti fizički i zdravstveno spremna osoba za sudjelovanje na utrci i dugotrajno izlaganje naporu, što, u slučaju traženja organizatora, moraju moći dokazati liječničkom potvrdom zdravstvenog stanja
Natjecatelj koji pokazuje vidno loše zdravstveno stanje može od strane suca ili stručne osobe biti isključen iz daljnjeg natjecanja

Obvezna i preporučena oprema i odjeća natjecatelja:
U obveznu opremu natjecatelja spada: biciklistička kaciga,Natjecatelj je dužan za vrijeme trajanja utrke imati odjeću i obuću prilagođenu vremenskim uvjetima

Pravila ponašanja tijekom utrke
Natjecatelj je dužan voditi brigu o sigurnosti sebe i drugih natjecatelja.Natjecatelj je dužan utrkivati se prema načelima sportskog fair-playa.Natjecatelj je dužan pružiti i/ili potražiti prvu pomoć uočenom ozlijeđenom natjecatelju.Natjecatelj je dužan poštivati glasovne, znakovne, i na drugi način izdane naredbe organizatora, sudaca i angažiranih službi sigurnosti na terenu.Sporiji natjecatelji dužni su brže od sebe propuštati na siguran način, na mjestima gdje je to moguće

Kretanje trasom utrke 
Natjecatelj se u svakom trenutku natjecanja mora kretati označenom trasom utrke.
Kretanje izvan trase utrke dozvoljeno je samo uz odobrenje i uputu organizatora ili djelatnika službi na terenu.Kretanjem izvan trase utrke ili nepoštivanjem izdanih uputa o kretanju izvan trase utrke natjecatelj se automatski diskvalificira iz utrke.

Kretanje trasom utrke na javnim prometnicama

Dio trasa Utrke uključuje kretanje javnim prometnicama koje mogu i ne moraju biti zatvorene za promet.O zatvaranju javnih cesta za promet u svrhu sigurnog prolaska natjecatelja odlučuje MUP RH, u skladu sa svojim sigurnosnim procjenama.
Natjecatelj je u slučaju kretanja javnim prometnicama otvorenim za promet obavezan poštovati prometne znakove, upute redara i službi, stanje u prometu, pridržavati se važećih prometnih propisa u Republici Hrvatskoj, te pri tom ne ometati ostale natjecatelje u prometu.
U nepreglednim zavojima te sekcijama spusta  uvijek treba biti spreman kočiti te očekivati promet u suprotnom smjeru.

Odustajanje za vrijeme utrke
Odustajanje za vrijeme utrke moguće je u svakom trenutku.
O svom odustajanju natjecatelj je dužan obavijestiti organizatora ili djelatnike službi na terenu.U slučaju odustajanja natjecatelj je dužan pričekati upute organizatora ili službi na terenu o njegovom daljnjem kretanju, odnosno transportu.
Za natjecateljem koji ne prođe ciljnom ravninom i  ne obavijesti organizatora ili djelatnike službi na terenu o svom odustajanju, ili ne poštuje uputu o daljnjem kretanju iz prethodne točke pokreće se potražna akcija, na trošak natjecatelja.Natjecatelj nije dužan čekati upute organizatora ili djelatnika službi na terenu o njegovom daljnjem kretanju u slučaju da se nastavi kretati trasom utrke.

Pritužbe i sudačke odluke

Pritužbe na suđenje, mjerenje vremena, ponašanje drugih natjecatelja podnose se usmeno sucu utrke, na kraju utrke. Suca utrke imenuje organizator. Sudac svoju odluku izriče nakon obavljenih konzultacija.U slučaju da je natjecatelj nezadovoljan odlukom suca, daje mu se pravo u roku od 2 dana od dana završetka utrke pismeno, na službenu email adresu uputiti prigovor na suđenje. Organizator se obvezuje razmotriti prigovor i u roku od 15 dana na njega dati pismeni odgovor.Pismeni odgovor organizatora konačni je odgovor na kojeg natjecatelj nema pravo žalbe.

Kazne i sankcije za natjecatelje
Organizator zadržava pravo upozorenja, vremenske kazne i diskvalifikacije iz natjecanja natjecatelju koji ne poštuje ovdje navedena pravila
Upozorenja izriče sudac utrke ili organizator za/ukoliko: startni broj nije postavljen na bicikl ili nije vidljiv, start sa krive startne pozicije, ometanje drugih natjecatelja, pridržavanje za motorna vozila u pokretu, nepridržavanje prometnih propisa, bacanje ili ostavljanje smeća na trasi utrke.Vremensku kaznu i njenu visinu izriče sudac utrke ili organizator za: ometanje drugih natjecatelja, pridržavanje za motorna vozila u pokretu, nepridržavanje prometnih pravila. Diskvalifikaciju izriče sudac utrke ili organizator u slučajevima propisanim ovim Pravilima, među koje spadaju: kretanje izvan trase utrke, nepoštivanje uputa o sigurnom kretanju, startanje sa neispravnim biciklom, vožnja bez propisane opreme natjecatelja, opasna ili agresivna vožnja, prijetnje i vrijeđanje drugih natjecatelja ili osoba u organizaciji Utrke, 

Podložnost promjenama
Organizator zadržava pravo promjene trase Utrke u svakom trenutku, u skladu sa procjenom sigurnosti kretanja određenim područjem.
Organizator zadržava pravo promjena ovih Uvjeta nastupa i pravila utrke do       30.04.2022. O tim izmjenama prijavljene natjecatelje će obavijestiti putem službene Facebook stranice

Otkazivanje utrke
Organizator zadržava pravo otkazivanja, odgode ili prekida utrke u slučaju više sile, nepredviđene situacije, ili u slučaju narušavanja sigurnosti natjecatelja. U slučaju otkazivanja, odgode ili prekida utrke natjecatelji nemaju pravo na naknadu štete

Izjava o odricanju odgovornosti organizatora

Svaki natjecatelj/natjecatelji Utrke svojim sudjelovanjem prihvaća niže navedene uvjete:
Natjecatelj/ca ovom izjavom potvrđuje da na Utrci nastupa isključivo na vlastitu odgovornost, svjestan da sudjelovanje na ovoj utrci predstavlja potencijalnu opasnost koja uključuje rizik od raznih vrsta tjelesnih ozljeda i moguću smrt
Natjecatelj/ca prihvaća da Organizator  nije odgovoran za bilo koji oblik štete prema njemu nastao sudjelovanjem na natjecanju, posredno, neposredno, izdvojeno ili povezano, izazvan vlastitom nepažnjom i krivnjom, ili nepažnjom i krivnjom drugih natjecatelja ili trećih osoba, prije, za vrijeme ili nakon spomenutog natjecanja
Natjecatelj/ca odgovoran je za bilo koji oblik štete prema trećim osobama koju je prouzročio ili kojoj je doprinio vlastitom nepažnjom ili krivnjom
Natjecatelj/ca  dužan je za vrijeme trajanja Utrke, te neposredno prije i poslije istog, poštivati službeno objavljena pravila, upute o sigurnom kretanju, i uvjete nastupa izdanih od strane organizatora, te upute sudaca, redara i osoba angažiranih u organizaciji utrke na terenu
Natjecatelj/ca se odriče prava sudskim putem potraživati od organizatora naknadu bilo kojeg oblika za štete nastale sudjelovanjem na Utrci
Za sve sporove ugovara se nadležnost Općinskog suda u Zadru , prema zakonima Republike Hrvatske

 Opis staze:

Rekreativna utrka započinje u 12 sati s rive u Pakoštanima te pod pratnjom policijskog vozila u zatvorenoj formaciji vozimo 7 km županijskom cestom do mjesta Vrana gdje na skretanju s glavne ceste nakon što se omakne policijsko vozilo utrka formalno i započinje. Sve kategorije skreću desno preko mostića  te nastavljaju  poznatom cestom pored Crkve i skretanjem desno na makadam kojim i počinje prvi uspon u dužini od 0,5 km i 4,1 % elevacije. Nakon toga postepenim i blagim usponom stižemo na točku na početku brzog spusta koji na svom kraju ima lagani nepregledan zavoj u lijevo te zbog velike brzine molimo za pažnju. Nakon dva kilometra vozi se južnom stranom brda s prekrasnim panoramskim pogledom na tirkizno zeleno Vransko jezero gdje na 18. km očekujete  okrepu na feed zoni s vodom i voćem.Taj dio staze je najljepši te se nadamo da će natjecatelji uživati u pogledu ali da ni neće zaboraviti aspekt sigurnosti pogotovo na spustu nakon feed zone koji je izratito šljunkovit u svome dnu i moli se za pažnju.  Jako bitno je naglasiti da treba biti oprezan u slučaju da netko od domicilnih poljoprivrednika zaluta na stazu, pogotovo na križanju s cestom koja vodi prema mjestu Banjevci ,a ljudi je koriste za odlazak u polja. Križanje na 20 km pored kojeg s desne strane je drvena kuća kao referentna točka  će biti pokriveno s redarima ali ipak molimo za oprez. Moramo napomenuti da je  staza od 18 km presvučena tzv. Eko-asfaltom i da je dosta brza, ravna te molimo na poseban oprez u slučaju pojave automobila i poljoprivrednih strojeva.  Nakon još dva lagana uspona obraćamo pažnju na brzi spust u najnižem dijelu i kojim zavržava najteži dio maratona. Nastavljamo u pravcu juga do skretanja u desno prema ribarskoj lučici i atraktivnog prelaza mostićem preko poznate Prosike, kanala koji spaja Vransko jezero i Jadransko more.

Izlazak na magistralu će ove i godine biti 200 m zapadnije na autobusnom ugibalištu,osiguran redarima ali molimo za stopostotnu pažnju i koncentaciju pri uključenju na prometnicu koja neće biti zatvorena za promet.Asfaltna dionica Jadranske magistrale u dužini od 2,9 km predstavlja dio maratona na kojem molimo natjecatelje da se pridržavaju svih pravila ponašanja u prometu i paze na sigurnost svih sudionika.Ponovnim ulaskom na makadam počinje posljednja ne zahtjevna dionica s ciljem u mjestu Drage nakon 33 km maratona Vransko jezero.

Povratak od cilja prema mjestu Pakoštane gdje će biti organizirani ručak za sve natjecatelje,njihove pratitelje i dodjela medalja, vozi se u produžetku ceste, individualno kako tko bude prošao kroz cilj.Također napominjem da prometnica nije zatvorena za ostale sudionike  u prometu te da se pripazi u nepreglednim zavojima.

https://www.strava.com/activities/560951634#142490648

Kategorija SPORT I REKREACIJA,E-BIKE ŽENE I MUŠKARCI