Roko Fržop najbrži u Šibeniku

Datum objave: 04. 12. 2017.

Rekreativni brdski biciklistički maraton XCM Barone 2017. napunio je u nedjelju 3.prosinca šibensku tvrđavu na kojoj su se ljubitelji tog sporta okupili i pružili podršku sportašima koji su odvozili 23 kilometra s 570 metara uspona. Utrka se održala kao V. kolo XC zimske lige u Dalmaciji, a organizator je Biciklistički klub Fortica u suradnji s Društvom za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac i JU Tvrđava kulture Šibenik.

Utrka XCM Barone 2017. vozila se na atraktivnoj i zahtjevnoj stazi dužine 23 kilometara koja je preko brda Šubićevac i Pisak te kroz dubravska polja završavala na obnovljenoj tvrđavi Barone.


Nastupilo je 155 natjecatelja iz brojnih klubova, a najbolje vrijeme postavio je junior  Roko Fržop iz BBK Orlov Krug.

Karmen Škiljić (BBK Pakoštane)  je dominirala u kategoriji žena, a njena prednost od 12 minuta u odnosu na drugoplasiranu Maju Enu Ljubu (BK Faust Vrančić) i 19 minuta trećeplasiranu Tinu Papić (BK Kairos) dovoljno govori o njezinoj trenutnoj formi.


U kategoriji U16 i dalje dominira mladi reprezentativac Bruno Paškalin (Bk Fortica) koji je odnio pobjedu ispred drugo i trećeplasiranog Petra Bašića i Borisa Lace (oba BK Kamešnica).

U kategoriji 16-20 pobjedu je naravno odnio Roko Fržop (BBK Orlov krug), a odličan nastup ostvario je i domaći Kristijan Budimir (BK Fortica) dok se Lovro Matek (BK Zadar) morao zadovoljiti trećim mjestom.

Antonio Barać (BBK Orlov krug) pobjedu je odnio u kategoriji 20-30 godina, a u istoj kategoriji Ivica Bašić (BK Kamešnica) i Marko Pehar (BK Adrion Oros) osvojii su drugo i treće mjesto sa minimalnim zaostacima.

Tonko Juras (BBK Orlov krug) pobjedu je očekivano odnio u kategoriji 30-40 godina, a odličan nastup osigurao mu je i treće mjesto u ukupnom poretku. Drugoplasirani Ivan Brčić (BK Kamešnica) i Danijel Čogelja (BK Fortica) uspjeli su se popsti na postolje, ali i za Jurasom zaostati 2 odnosno 3 minute. Njihova je kategorija ujedno bila i najbrojnija jer je u cilj ušlo čak 47 natjecatelja.

Ivica Mesarić pobjedio je u svojoj kategoriji, 40-50 godina i u ukupnom poretku zauzeo drugo mjesto. Na postolju su mu se pridružili Ivan Bašić (BK Kamešnica) i Dario Čondrić (BK Konavle).


U kategoriji 50+ je Dragan Peručić (BK Konvale) u cilj ušao sa samo 5 sekundi prednosti u odnosu na svog klupskog kolegu Dragutina Petkovića . Goran Vučica (BBK Faros) u cilj je pak u istoj kategoriji ušao na trećem mjestu.

Jedno je sigurno, nakon utrke svi natjecatelji i posjetitelji družili su se dugo uz tanjur tople šibenske čičvarde, čašu piva i spektakularan pogled sa tvrđave na Šibenik i kanal Sv. Ante.


Galerije fotografija:
Milan Balaban
Denis Peroš