Veliko finale u Kninu

Datum objave: 20. 3. 2017.

Jučer je održano posljednje kolo naše lige u sezoni 2016/17, predivan dan, domaćin BK Adrion Oros Knin, utrka pod nazivom 3.  Velika nagrada Knina, najavljena fešta na na Kninskoj tvrđavi. Bolja pozivnica za sudjelovanje sigurno nije mogla ni biti.
Na startu 186 natjecatelja raspoređenih u sedam različitih kategorija. Adrenalin i trema za vodeće u većini kategorija jer se plasmanom na ovoj utrci odlučivalo o ukupnim pobjednicima lige.

Redovitim nastupima i odličnim rezultatima u ligi iskazala se Karmen Škiljić (BBK Pakoštane),  Nikolina Samirić (BK Aks) i Tina Papić (BK Kairos), koje su i prije ove utrke osigurale ukupni poredak u  kategoriji ŽENE, moramo primjetiti da su najmlađe ovu utrku odvezle bez natjecateljskoga žara, prepustivši čast postolja novim-starim imenima, kojih na našu sreću ima sve više.
Tako su na ovoj utrci najbolje cure bile: 1. Tina Papić (BK Kairos), 2. Tanja Barišić (BBK Orlov krug) i 3. Jelena Barešić (BBK Pakoštane).

Najbolji na utrci pri kategoriji U16 jučer je bio Siniša Lukić (BK Kozara), ispred Petra Bašića (BK Kamešnica) i Vijeke Fantine (BBK Orlov krug).
Do posljednje utrke vodila se borba između Petra Bašića (BK Kamešnica) i Matije Orlovića (BK Aks) za ukupno prvu poziciju kategorije U16, kako Matija nije mogao nastupiti zbog ozljede sa prethodnog kola, prvo mjesto je zauzeo perspektivni tehničar Pere, dok je ukupno treće mjesto pripalo Lucianu Brali (BK Faust Vrančić).

Žestoko je bilo i u kategoriji 16-20, gdje je plasman prve dvojice odlučivao o ukupnom pobjedniku kategorije. Prvi je stigao Filip Barać (BK Kairos), a 50 sekundi kasnije na probušenom zadnjem kolu u cilj je ušao konkurent Kristijan Budimir (BK Fortica),

dok je treće mjesto na utrci osvojio Senad Prošić (BK Cazin).  Ukupno treći u kategoriji 16-20 je Ivan Lalić (BK Fortica).

Ništa nezanimljivije nije bilo ni u kategoriji 20-30 gdje se također u zadnjem kolu odlučivao ukupni pobjednik između Carla Petkovića (BBK Orlov krug) i Harisa Puškara (BK Cazin). Ova dvojica natjecatelja zauzeli su kako na utrci tako i u ukupnom poretku, prvu i drugu poziciju.

Treće mjesto na utrci pripalo je Saši Jeftiću (BGK Tuškanac), dok je treće mjesto ukupnog poretka pripalo Stipi Paliniću (BK NoSTress).

U najmasovnijoj kategoriji lige (30-40), gdje se ukupno natjecalo 159 biciklista, ponovio se scenarij kategorije 20-30, gdje su Tonko Juras i Marin Pejdo (BBK Orlov krug), samouvjereni bili tjekon cijele lige tako i na ovoj utrci gdje su zauzeli prvu i drugu poziciju kao i u generalnom poretku kategorije.Treće mjesto utrke pripalo je Goranu Stijaku (Individual), dok je treće mjesto u ukupnom poretku pripalo Irvinu Hušiću (BK Cazin) koji je vodio borbu sa Goranom Boškovićem (BK Konavle) sve do zadnjeg kola.

Ivica Mesarić (BBK Orlov krug) pobjednik je utrke, ispred Jorgena Huybrechtsa (BK Kairos) i Zlatka Spahije (BBK Orlov krug) u kategoriji 40-50.
Generalni poredak  kategorije ovih „mladića“ je sljedeći: 1. Antonio Barišić (BBK Orlov krug), 2. Ivica Mesarić (BBK Orlov krug) i 3. Dario Čondrić (BK Konavle).
U kategoriji najstarijih (50+), pobjedu na utrci odnio je Luka Volarević (BK Metković), ispred Žarka Vukadina (BK Livno) i Gorana Vučice (BBK Faros).
Ukupni pobjednik kategorije je Ante Saratlija (BBK Orlov krug) ispred dvojice klupskih kolega Gorana Vučice i Srđe Uzelac (BBK Faros).
Najtrofejniji klubovi u sezoni 2016/17 su: 1. BBK Orlov krug – Vodice, 2. BK Kairos – Trogir i 3. BK Kamešnica – Otok.Osim priznanja najboljima u ukpnom poretku priznanja su primili vjerni pratitelji na svim kolima lige, vrhunski fotografi Denis Peroš i Milan Balban. Organizacijski odbor se posebno zahvaljuje Marinu Bareti (BK Kairos) na izradi aplikacije kojom je ova liga dobila na profesionalnosti.

Za sezonu XCZLD-a 2016/17 registriralo se 502 natjecatelja, prosjek po utrci je 137 natjecatelja, a najveći broj sudionika je ponovno zabilježen u Stankovcima sa 197 vozača koji su startali. Sami začetci lige prije 5 godina bili su teški sa malim brojem natjecatelja, iz godine u godinu liga raste da bi pravu ekspanziju doživjela u sezoni 2014/15 gdje smo se prvi puta približili brojci od 200 natjecatelja na utrci lige. To nam je dalo vjetar u leđa da nastavimo raditi s ispravnim ciljem i idejom, a sve u svrhu promicanja biciklizma i zdravog načina života na području Dalmacije.


Galerije fotografija:
Denis Peroš   Milan Balaban   Jako Deronja   Ivan Dujić