XCZLD sezona 2020/2021

Datum objave: 08. 10. 2020.

XCZLD sezona 2020/2021

S iznimnim veseljem možemo najaviti da rekreativna XC Zimska liga Dalmacije započinje s ovogodišnjim natjecanjem 25.10.2020 u Otoku pored Sinja na “Vučjoj stazi”, race stazi BK “Kamešnica” koju su  za sljedeću MTB sezonu Kupa Hrvatske nominirali i dobili C1 utrku najvišeg ranga. Samim time započeti sezonu utrkivanja u Dalmaciji na takvoj stazi je više nego odlična pozivnica svim biciklistima da još jednu sezonu provedemo skupa, druženjima nedjeljama kojih će ove godine biti 11 od listopada da kraja ožujka.

Voljeli bi se ne dotaknuti tzv. “ korona krize” ali samim nastojanjima upravljačke strukture XCZLD koja je definirala sve novosti o kojima ćemo obavijestiti javnost, kalendar i sve detalje, jednoglasno je donesena odluka da se ide u organizacije utrka te da će se morati maksimalno ispoštovati sve preporuke meritornih službi i institucija koje su zadužene za provođenje istih. Tako ćemo za svaku utrku morati poštivati epidemiološke preporuke te držati maksimalnu socijalnu distancu, korištenje osobnih higijenskih sredstava i nošenje maski kad za to bude također prema preporukama naglašeno. Također ćemo iznimno od kola do kola uz predstavnika domaćina ocijeniti epidemiološku situaciju to donijeti odluku oko dijela utrke nakon samog natjecanja i druženja, jela i podjele odličja.

Ovogodišnja XCZLD je nastavak dosadašnjih liga te smo kroz možebitni manjak vizualizacije spram sponzora i donatora ostali malo kraći ali napominjemo “korona kriza “ je velikim dijelom utjecala na sve segmente života pa tako i na nas. Ipak, upravljačka struktura je donijela neke novosti pa ćemo ih i prezentirati. Napominjemo da su odluke donesene konsenzusom svih predsjednika klubova ali isto tako i preglasavanjem klubova organizatora utrka, koji kako znamo podnose najveće terete i izazove za organizaciju. Tako da upravo na njihovu inicijativu koja je opet napominjemo povezana s “korona krizom” i ne ispunjavanjem financijskih planova od Gradova, općina i sl., organizacija same utrke postala dosta zahtjevnija.

Željom da se ipak organiziraju utrke predsjednici klubova su donijeli nepopularnu odluku da se cijena startnine za ovu sezonu podigne s 30 na 50 kn s tim da je omjer koji ide u korist kluba 40kn naprema 10kn koji ostaje u ligi i akumulira se za potrebe organizacije završne dodjele nagrada te financiranje tehničkih stavci (domene, server i sl.) Kupnja startnih brojeva s transponderima za elektronsko mjerenje vremena je ostala ista te će se dodijeliti na prvoj utrci na kojoj natjecatelj nastupa.

Nadalje, sljedeća odluka se odnosi na razdvajanje dosadašnjeg formata lige na dva dijela i to:
XCZLD za djecu  i XCZLD za odrasle i to prema sljedećim kategorijama:

Dječja XCZLD:

-U9W
-U9M
-U11W
-U11M
-U13W
-U13M
-U15W
-U15M

Liga za odrasle:

-U17
-17-19
-19-30
-30-40
-40-50
-+50
-Žene U30
-Žene +30
-E-Bike muškarci
-E-Bike žene

Kao što je navedeno po prvi puta smo podjeli kategoriju Žene na dvije skupine i to žene do 30 godina i iznad 30 godina. Na taj način smatrali smo da je ravnopravniji omjer natjecanja i da će se ravnopravnije nagrađivati angažmani svih, od cura do žena.
Bodovi kategorije E-Bike neće biti uvršteni u zbroj bodova klubova.

Startnine za dječju rekreativnu ligu nema.

Oba natjecanja će se bodovati po principu prvih 25 iz kategorije, a u opsegu od 250 bodova za prvoga do 10 bodova  za 25-og, kao i ranije.

U konkurenciju za plasman klubova sudjeluju samo klubovi – članovi zajednice XCZLD kako u odrasloj rekreativnoj ligi tako i u dječjoj.
Za plasman klubova u pojedinoj utrci zbrajaju se osvojeni bodovi svih članova kluba te se tvori poredak klubova. Bodovi klubovima dodjeljuju se na način: posljednje plasirani klub 1 bod; pred posljednje plasirani 2 boda; i po bod više sve do 1. mjesta. Osvojeni bodovi se zbrajaju tokom sezone iz utrke u utrku i čine ukupni plasman na kraju sezone. Ukoliko dva ili više kluba na kraju sezone imaju isti broj bodova bolje plasirani je klub koji ima više boljih plasmana kroz sezonu. Po završetku sezone prva tri kluba se nagrađuju.

Također po tri najbolja u svim kategorijama će se nagrađivati na kraju sezone, na zadnjoj utrci u kalendaru.